Creativiteit geeft je leven meer waarde

Helende K.U.N.S.T.

Geloof jij in creativiteit en dat kunst je leven meer waarde kan geven? Of geloof jij juist in de waardeloosheid van een creatief bestaan?

Ben jij die denkt: “Wat een onzin! Met kunst is geen droog brood te verdienen en dat freubelen is typisch iets voor kinderen of huismoeders!”? Of ben jij die zegt “Niets is minder waar!”.

Ik geloof in ieder geval dat kunst en creativiteit de smeerolie is in elk leven. Ik leg je graag uit waarom ik hierin zo sterk geloof.

Creativiteit is van grote waarde

Sterker nog: Het is een levensbehoefte!

Als VerBeeldend Kunstenaar is kunst en creativiteit voor mij een levensbehoefte. Dat dit niet voor iedereen een levensbehoefte is, geloof ik graag. Maar…iedereen heeft wel behoefte aan creativiteit in zijn of haar leven.

Toch wordt vaak het creatieve vermogen onderdrukt of als niet belangrijk beoordeeld. Niet alleen door de maatschappij, maar mogelijk ook door jezelf door bijvoorbeeld de overtuiging dat je niet creatief bent. Echter elk mens heeft een creatief scheppend vermogen en dat is niet zomaar!

“Ik ben niet creatief!”

Veel volwassenen denken niet creatief te zijn. Dit komt, omdat ze vaak gestopt zijn met actief creatief bezig zijn na de basisschool. Door die jaren van gemis in ervaring en creatieve groei, denk je dat je niet creatief bent of dat het niet voor je is weggelegd.

De werkelijkheid is vaak anders. Je hebt er misschien nu even geen feeling mee, maar als je het oppakt, dan komt vrijwel direct de creatieve kracht weer in je los.

Dus blijf niet langer ontkennen dat je creatief bent. Je rechtvaardig hierdoor alleen maar, dat je een groot deel van jezelf niet te hoeft aan te spreken. Weet wel, dat daar een keerzijde in zit. Je beperkt hierdoor jezelf enorm, je laat links liggen wat juist veel potentie kan los maken. Je negeert dan een oerverlangen dat in je zit. Het oerverlangen om scheppend bezig te zijn, om iets vanuit jou te creëren.

Creativiteit en kunst geven leven waarde

Creëren is meer dan schilderen, breien, punniken, fotograferen of schrijven alleen. Het is ook problemen oplossen, bouwen, klussen, organiseren en experimenteren. Door zo bezig te zijn, daag jij jezelf uit en vind je meer oplossingen en inzichten, dan wat je uit een normale, alledaagse routine kan halen.

Tijdens het creëren komt er namelijk een diepere laag bij jezelf in werking, mede omdat het tevens meditatief werkt. Alles wat meditatief werkt, ontspant en brengt je dichter bij jezelf. Ook maak jij je minder zorgen en kan je in een flow geraken die je meer energie geeft. Zowel door meditatief e/o creatief bezig te zijn kom je bij de laag van je onderbewustzijn, het heldere weten of zoals je het noemen wilt: je innerlijke rijkdom.

Maar…maar…maar…

Jaja, er zijn genoeg maren om niet creatief bezig te zijn. Maar wat nou als je het wel zou doen? Wat kan er dan gebeuren?

 • Alles even op een rijtje wat creativiteit je kan opleveren:
 • Je ontspant en het volle gevoel in je hoofd verdwijnt
 • Je maakt je minder zorgen
 • Je doorbreekt makkelijker de sleur van alledag
 • Je verwerkt gebeurtenissen op een zachte wijze
 • Je maakt nieuwe verbindingen tussen verschillende hersenhelften.
 • Je vindt oplossingen, inzichten en ziet nieuwe mogelijkheden waar je dat niet eerder zag
 • Je gaat nieuwe verbanden zien in schijnbaar los staande ervaringen en gebeurtenissen
 • Je voelt dat bij jouw nieuwe inspiratie opborrelt
 • Je merkt meer en fijnere energie bij jezelf op. Het verhoogt je energie en dat voelt heel lekker!
 • Je gaat steviger in je leven staan
 • Het versterkt je innerlijke vertrouwen
 • Jouw gevoel van eigenwaarde stijgt
 • Je gaat gemotiveerder (nieuwe) stappen maken

Een flinke rij en als je liever wilt beginnen met meditatie, kijk dan hier eens naar om mee te starten.

“Krijg ik dan een rustiger leven?”

Nee, zeker niet! Een creatief of meer creatiever leven, moet je echter niet zien als een rustiger voortkabbelende levensstijl. Kies je voor een (meer) creatief leven, dan kies je voor Het Leven met hoofdletters en met al zijn ups en downs. Met een creatief leven leer je WEL gemakkelijker te bewegen tussen al die ups en downs, zoals elke Leven met een Hoofdletter zijn ups en downs heeft.

Alleen nu kan je ze veel beter aan en je ziet de waarde, het goud van die pieken en dalen!

Creativiteit en kunst geven het leven waarde!

Niets meer en vooral ook niets minder!

Voor degene die nu heel hard roept “Wat een zweverig gedoe!” of nog steeds overtuigd zijn dat ze niet creatief zijn, wil ik vragen om de volgende uitdaging aan te gaan.

Ga eens minder hardwerken, ga iets meditaties te doen en (uiteraard) het liefst iets creatiefs! Volg vooral eens een tijd je gevoel, je eerste ingevingen of zoek eens een andere manier op om de avond/vrije tijd door te brengen dan je gewend bent te doen. Je zal zien, dat er dan zoveel meer nieuwe dingen op je pad komen. In het begin zal het stroef gaan, maar ergens kom je op een punt waarvan je overduidelijk voelt dat het leven waardevoller wordt door creativiteit.

Gewoon beginnen

Het is een kwestie van gewoon beginnen als je door creativiteit meer waarde aan je leven wilt geven! Dus start een creatieve hobby of waar je warm voor loopt. Volg hierbij jouw eerste ingevingen op. Beginnen is belangrijk, maar ik weet ook, daar waar je start, niet hetzelfde is waar je ook zal eindigen. Dat is ook het creatieve proces: meegaan met alles wat op je pad komt, om zo te komen waar je wilt zijn zonder een vooraf uitgestippeld plan. Het eindpunt is vaker niet, wat we vooraf dachten te weten.

De volgende stap: Geloof vooral dat je het kan!

Laat je niet weerhouden door wat jij jezelf aanpraat of wat anderen denken te weten of te vinden over jou. Laat je ook niet weerhouden door de omstandigheden, want overal is er wel een oplossing voor. Zie je deze even niet, maak dan een lijst van minimaal 20 soorten oplossingen, hoe gek ook. Ik weet zeker, dat je dan de oplossing vindt. Blijf geloven in jezelf, in je eigen kunnen en dat alles wat er gebeurd, is gebeurd of gaat gebeuren er toe doet.

Ga zelf eens die ontdekkingsreis aan! Geloof je dat je het niet alleen voor elkaar kan krijgen? Kijk dan of de CreatieReis wat voor je is!

Iedereen is een creatief wezen van geboorte!

Ook jij! Het leven wordt echt waardevoller door creativiteit! Creativiteit en kunst geven leven echte waarde!

Dus stop met geloven dat creativiteit waardeloos, dus nutteloos, is. Vooral dat het niet voor jou bestemd is en dat je beter iets waardevollers kan gaan doen.

Maar ben je toch weer uit gewoonte achter je bureau gaan zitten? Zie je dan dat paperclipje? Het is maar een voorbeeld van een vrije geest met een nutteloos creatief leven…

X, Barbara

Wil je de werkelijke Kunst van het Leven ontdekken? Meld je dan aan voor extra mailnieuws ter inspiratie en motivatie!