De zin van creatief leven

Het creëren is niet enkel voorbestemd aan mensen met een bepaald (creatief) talent, maar elk mens heeft wel een creatief vermogen! Waarom? Omdat creativiteit de smeerolie is in je leven. Is het waardevol om…
Blog ZinloosheidCreatiefBestaan

Creativiteit en Kunst is heel waardevol! Of denk jij: “Wat een onzin! Met kunst is geen droog brood in te verdienen en freubelen is voor vrouwen!”? Niets is minder waar. Kunst en creativiteit is de smeerolie van je leven.

Creativiteit en kunst is een levensbehoefte

Als (Ver)Beeldend Kunstenaar is creativiteit en kunst een levensbehoefte. Niet voor iedereen is het een levensbehoefte, maar iedereen heeft wel behoefte aan creativiteit in zijn of haar leven! Daarnaast is niets zo leuk dan iets zelf te creëren vanuit inspiratie. Ook is het creëren niet enkel voorbestemd aan mensen met een bepaald (creatief) talent, maar elk mens heeft wel een creatief vermogen!

Ik ben niet creatief

Veel volwassenen denken niet creatief te zijn. Dit komt, omdat velen gestopt zijn met creativiteit na de basisschool. Toch is het niet zo. Het is gewoon heel gemakkelijk om te denken, dat je niet creatief bent of dat het meer wat voor je kinderen is. Want als jij gelooft in niet creatief zijn, dan hoef je bepaalde activiteiten niet te doen. Alleen je beperkt jezelf enorm! Creativiteit is meer dan wat freubelen met de handen, maar daar begint het wel mee!

Zelf creëren maakt je bewuster

Het is meer dan schilderen, tekenen, fotograferen of schrijven alleen. Het is ook puzzelen, bouwen, klussen, sommen uitrekenen en problemen oplossen. Je wordt uitgedaagd door deze activiteiten, want het zet je hersenen aan om anders te denken en om verbindingen te leggen die eerst los van elkaar bestonden. Zodra je deze activiteiten meer routinematig worden, zal het effect van creëren minder worden.

Stap je in een nieuwe creatie? Dan wordt er een diepere laag bij jezelf in werking gezet, omdat dit proces niet alleen creatief is maar ook meditatieve werking op je heeft. Hierdoor verwerk je momenten in je leven, durf je meer te voelen en krijg je eyeopeners. Puur omdat er nieuwe (tijdelijke) verbindingen worden aangelegd in je hersenen.

Dit doet creativiteit met je:

 1. Je maakt je minder zorgen, doordat
  1. Sleur naar de achtergrond verdwijnt
  2. het gebeurtenissen op een zachte wijze worden verwerkt
  3. je ontspant en minder vol gevoel hebt in je hoofd
 2. Verbindingen tussen verschillende hersenhelften, waardoor
  1. Zicht is op oplossingen en nieuwe mogelijkheden
  2.  Inzicht ontstaat door een ander perspectief op een gebeurtenis
  3. Nieuwe verbanden worden gezien in schijnbaar los staande ervaringen
 3. Nieuwe inspiratie borrelt op en dit
  1. Motiveert om nieuwe stappen te zetten
  2. Zet (nog meer) vernieuwende creatie aan
  3. Verhoogd de levenskracht en vertrouwen

Krijg ik dan een rustiger leven?

Wil je echt iets nieuws in je leven creëren? Dan kan je ervan uitgaan, dat er een hoop reuring ontstaat. Dat heb ik bij mijzelf als bij veel deelneemsters gezien die de CreatieReis zijn gestart. Zodra je de creatie alle ruimte geeft in je leven, verlaat je het oude pad en je gaat uitdagingen makkelijker aan. Nee, het is dan geen wegsoezend bestaan.

Kies je voor een (meer) creatief leven, dan kies je voor Het Leven met hoofdletters en met al zijn ups en downs. Wel ga je door een creatief leven gemakkelijker bewegen tussen al die ups en downs. Dat komt door die meditatieve laag waar je met regelmaat in komt, in die beroemde flow en je voelt in alles dat je iets hebt te doen en dat je daarvoor wilt gaan staan!

Ik daag je uit!

Voor degene die nu heel hard wilt roepen “Creativiteit, is meer voor vrouwen!” of “Ik ben niet creatief!”, wil ik vragen of ze een uitdaging willen aangaan. Creativiteit is dus meer dan alleen iets knutselen of hobbyen. Creativiteit is een levensstijl, de kunst van het leven, die iedereen kan toepassen. Een uitdaging die meer te weeg brengt, dan alleen hard werken om daarna alleen nog uitgeblust op de bank te kunnen hangen. Het is de uitdaging van het leven zelf! Wees eens regelmatig creatief! Volg je gevoel, je ingevingen, je hart en je zal zien, dat er zoveel meer op je pad komt. In het begin zal het stroef gaan, maar ergens kom je op een punt waarvan je overduidelijk voelt dat het waard is om te leven met meer creativiteit.

Voel je al de inspiratie?

Begin dan! Begin met waar je warm voor loopt. Dat kan van alles zijn. Gelijkertijd is waarmee je start niet waar je ook mee zal eindigen. Want dat is ook het creatieve proces: meegaan met alles wat op je pad komt, om zo te komen waar je wilt zijn. Vaak weten we niet waar dat is, ook al denken we dat soms wel te weten.

Of start met het lezen van het geweldig inspirerend boek Big Magic van Elisabeth Gilbert!

Geloof dat je het kan!

Ik geloof dat jij en elk ander mens, een creatief wezen is vanaf zijn of haar geboorte. Alleen wij zijn gaan geloven, door de maatschappij, uit economisch oogpunt of visie van dierbaren, dat creativiteit nutteloos is. Als jij het nutteloos vindt of denkt het niet te kunnen, kijk dan eens om je heen, zo achter je bureau. Zie je dat paperclipje? Het is maar een voorbeeld van een vrije geest met een nutteloos creatief leven…

Wil je de werkelijke Kunst van het Leven ontdekken? Meld je dan aan voor extra mailnieuws ter inspiratie en motivatie!