Een goed gevoel

Brengt het goede gevoel ook altijd het gewenste resultaat? Weet jij altijd waarom je luistert naar en kiest op basis van dat goede gevoel? Het goede gevoel wil namelijk niet zeggen, dat het resultaat van de keuze ook goed is. Het goede gevoel brengt je…
intuitive

Ik hoor het zo vaak! “Nee, dat voelt niet goed.” of “Ik koos, omdat het zo goed voelde.” Het goede gevoel…brengt dat ook het gewenste resultaat? Weet jij altijd waarom je luistert naar en kiest op basis van dat goede gevoel? En wat was het resultaat? Was het goed, toch niet zo goed, ronduit foute boel of hield je er een mwah-gevoel aan over? Een boel vragen over een boel gevoel en alles kan je laten twijfelen aan jezelf! Wat is wijsheid en waar laat jij je door leiden? Door je gevoel, je hoofd, je intuïtie, afwegingen of de mening van anderen?

O, gevoel kan zo misleidend zijn!

Het goede gevoel wil namelijk niet zeggen, dat het resultaat van de keuze ook goed is. Het goede gevoel kan misleidend zijn. Het houd je in een stilstand of het laat je doorbreken. Soms gebeurd er helemaal niets en soms staat opeens de wereld op z’n kop. Uiteraard heeft alles zijn voor- en nadeel, maar moet je nou wel of juist niet luisteren naar dat goede gevoel?

Wat geeft nou dat goede gevoel?

Verschillende redenen roepen dat goede gevoel bij jou op. Voor het gemak 4 soorten redenen op een rijtje:

  1. Het goede gevoel door een herinnering. Een “O, ja!”-moment waardoor je een fijne herinnering krijgt en daarbij het goede gevoel naar boven komt.
  2. Het goede gevoel door wat je al weet. Een keuzemoment op basis van dit ken ik! Iets wat je al weet uit ervaringen, kennis uit boeken, gezien bij of gehoord van anderen.
  3. Het goede gevoel door een uitgesproken wens. Het staat al op jouw bucketlist of je had iets sterk gewenst om weer verdere stappen te ondernemen.
  4. Het goede gevoel door een intuïtieve ingeving. Alle 3 hierboven genoemde punten zijn het niet EN je hebt een kippenvel-moment, je haren gaan rechtop in je nek staan of je hoort al zacht of luid roepende woorden om of in jou.

De herinnering

Dit is vaak een fijne gezellige herinnering. Een herinnering van vroegere tijden of wat dichter bij het nu. Het roept een warm gevoel bij jou op. Beter gezegd een goed gevoel. Alleen dat was vroeger. Wat kan het jou nu brengen? Dat is de vraag die jij je dan kan stellen voordat je kiest. Vaak levert deze keuze bij dit goede gevoel maar bar weinig nieuwe inspiratie op, hooguit cocoongedrag of nostalgisch heimwee.

De dit-ken-ik

Een keuze maken door te kiezen voor wat je al weet, lijkt mij een verloren keuze. Je krijgt hooguit meer vergelijkingsmateriaal. Veel nieuws ontvang je niet, alleen als je kiest omdat anderen daar goede ervaringen mee hebben. De keuze is dan vanuit een zekere onzekerheid. Stel je bij zo’n dit-ken-ik-moment de vraag : Wil ik dit echt doen en wat kan ik er nog van leren? En wees vooral eerlijk bij het antwoord geven.

Wijsheid of zomaar een wens?

Hoe raar dit ook kan klinken, dit kan een failure of een winner zijn! De wens kiezen, omdat het staat al jaren op jouw bucketlist staat Maar ja, al die jaren…is er dan niets veranderd in jouw leven? Doet het er nog toe? Ook als je diep in je hart kijkt? Dit kan dus een failure zijn.

Alleen als het echt een wens is vanuit vertrouwen en overgave, omdat je er zo’n behoefte aan hebt, is het een winner! Wensen die in vervulling gaan komen niet zomaar op jouw pad en is vaak niet voor niets! Op zo’n moment heb je een verbaasd gezicht, een trilling die je even uit balans brengt, een energiegolf in je lijf. Bovenal kan je hier zonder enige moeite JA! op zeggen. Waarom? Omdat verandering begint bij meer jezelf zijn (lees ook deze blog hierover).

De ingeving vanuit intuïtie

Zo’n ingeving kan van alles zijn, zoals zachte fluisterende woorden, luide stem (ergens vandaan), een sterk gevoel om een bepaalde kant op te gaan etc. etc. Het enige waar je op dat moment moet letten is, is het nog steeds jouw intuïtie die JA! aangeeft. Check dus of het niet jouw hoofd is, die de intuïtie aan het overstemmen is.

Hoe check je dat? Haal het moment terug in je herinnering wat jouw oren in eerste instantie hebben gehoord, waarom jouw ogen ergens op bleven hangen of waarom jouw lijf je naar deze plek heeft gebracht. Als je dat nog helder kan herinneren, kies dan op basis van deze ingeving. Dat zijn de spannendste keuzes!

Het levert niet altijd een goed gevoel op

Het hangt allemaal af op basis waarvan je een keuze maakt. Weet dat dit geen garanties geeft op een wederkerig goed gevoel. Het moment van keuze kan resulteren in spannende avonturen, stressmomenten en innerlijke strijd. Dat is altijd zo. Je ontkomt er niet aan!

Achteraf is pas te bepalen wat jouw goede gevoel heeft opgeleverd, los van alle verwachtingen. Verwachtingen komen immers toch nooit uit, want verwachtingen zijn vanuit idealen en idealen zijn perfecte plaatjes en perfecte plaatjes zijn emotieloos en wij mensen zijn nou eenmaal onderhevig aan emoties.

Wat is dan wijsheid?

Volg die energieboost die volgt op een geïnspireerd idee, uit nieuwsgierigheid of door die uitgekomen wens! Het is niet altijd dat warme ontspannen goede gevoel. Vaker is juist dat wat onstuimige gevoel waarbij je een energieke energie ervaart. Dit is trouwens ook heerlijk beschreven in het boek van Elizabeth Gilbert “Big Magic”!

Maak een keuze in die energieke energie!  Want soms…soms moet jij jezelf uitdagen met je handen voor je ogen en een klein spleetje om net te kunnen zien waarvoor je kiest. Gewoon, omdat het leven nu eenmaal meer te bieden heeft, dan alleen een goed gevoel!

Wil je de werkelijke Kunst van het Leven ontdekken? Meld je dan aan voor extra mailnieuws ter inspiratie en motivatie!