RUNEN

Runen-Wijsheid

Schrifttekens en Symbolen

De Runen van de Oude Futhark blijven mysterieus en magisch tegelijk! Hun geschiedenis, de symboliek en vooral waarvoor ze werden en kunnen worden gebruikt, zijn altijd wat gehuld onder een mysterieuze laag van magie. Je zou kunnen zeggen “Enkel wie ze durft te ervaren, leert ze ten diepste kennen.” en toch komen ze in ieders dagelijkse leven voor!

De Runen zijn verwant met het Duitse werkwoord “raunen”, wat fluisteren betekent. Ook in het middennederlands betekent “runne” fluisteren. Dit geeft aan dat de Runen een geheim of iets te verbergen (fluisteringen) hebben.

Naast schrifttekens kunnen de Runen dus ook gebruikt worden als divinatiemiddel. Alleen wees bewust met wat je doet, want ze hebben een intense energie!

Echte godenenergie!

De oppergod van de Noordse mythologie, Odin (Wodan, Weda), is verbonden aan de Runen. Hij zou in zijn oneindige zoektocht naar wijsheid in zichzelf voor 9 nachten zonder eten en drinken hebben opgehangen aan de Yggdrasill, de grote levensboom (een taxus). Terwijl hij ondersteboven hing, zag hij de naalden van de Yggdrasil als Runen op de aarde liggen. Zo ervaarde en doorgronde hij, zoals de mythe vertelt, de wijsheid van de runen. 

De Runen zijn hierdoor verbonden met de godenenergie, een universele oerkracht die er altijd al was en nog steeds levend aanwezig is! Ze vertellen verhalen van moed en passie, van volharding en overgave over geduld en weerstand. Ze zijn verbonden met alle natuurelementen, met de Moeder als de Vader en zijn sterk verbonden met de Aarde als met de Zon, het helderste licht in en om je heen!

Niet voor iedereen bestemd

In films, series en op festivals zie je de Runen steeds vaker. Alleen zijn ze niet voor ieders oren bestemd. Wel als je er voor openstelt en werkelijk wilt luisteren, dan kan er een hele nieuwe wereld voor je opengaan!

De runen

De geschiedenis

De werkelijke oorsprong van de Runen zijn niet precies te achterhalen. De ene zegt, dat ze gebruikt werden door Germaanse volkeren van Noord-Europa, Groot-Brittannië, Scandinavië en IJsland vanaf de 2e/3e eeuw tot de 16e/17e eeuw. Een andere theorie geeft aan dat ze hun oorsprong hadden bij de Rhaetiërs, een mogelijk Keltisch volk die een paar honderd jaar voor onze jaartelling woonde in de Alpen en loyaal waren aan de Romeinen. Ook is er nog een 3e theorie, dat de runen hun oorsprong hebben in het gebied rond Libanon, dat toen Fenicië heette. Daar woonde een volk dat rond 1500 tot aan 400 v. Chr. één van de belangrijkste zeevaarders en handelaars waren. 

Toch hebben we allemaal het idee, dat de Runen bij Scandinavië horen. Dit komt doordat boeren in een bepaald deel van Zweden, tot aan het einde van de 18e eeuw, nog de runen als dagelijks schrift gebruikten.

Verschillende reeksen en vormen

Door de eeuwen heen zijn de Runen in aantal toegenomen en afgenomen, omdat door welk volk dan ook, hun eigen interpretatie aan gaven en waar nodig aanpassingen op deden. Zo is er een Friese Futhark gevormd met 28 runen en een Angel-Saksische met 29 runen. Later werd de reeks aangevuld tot 33 runen. Ook de Vikingen hebben de runen in hun gebruiken meegenomen, maar weer verminderd naar 16 runen. Deze reeks wordt de Jonge Futhark genoemd. Vervolgens gingen de Goten er mee aan de slag en deze creëerden een systeem van 25 runen, de oude Futhark.

De Runen komen dus in diverse reeksen voor, maar de Oude Futhark is tot op heden nog steeds de meest gebruikte serie. Net zoals het Alpha-Beth geeft de oude F-U-Th-A-R-K geeft de eerste (6) schrifttekens aan. Mede mogelijk daardoor en het totale aantal is er een verwantschap met het Latijnse of het Etruskische schrift. Ook hier is de geschiedenis niet volledig duidelijk over.

1e Aett

Leerfase en waar je invloed op heb

De eerste groep (aett, spreek uit als “oet“) is gewijd aan de godin Freya. Freya is de godin van vruchtbaarheid, wijsheid en (vuur-)kracht.

 1. Fehu: Vee, verlangen, mobiele kapitaal, materie, nieuw begin, confortzone en ongedurigheid
 2. Uruz: Oeros, laat zien, oproep, missie, duidelijk, aards, ongetemde kracht
 3. Thurisaz: Doorn, prikkel, reus, weerstand, duw in de rug
 4. Ansuz: Innerlijke stem/mentor, orakel, God, taal, communicatie en creatieve energie
 5. Raidho: het wiel, wagen, vervoersmiddel, fortuin, drempel over, reizen en leren
 6. Kenaz: Kennis, intellect, hoofd, licht, toorts, vuur, door de mens gecreëerd
 7. Gebo: Geschenk, delen, verbinden, balans, relatie
 8. Wunjo: Wind, vlag, stam, geluk, vrede, speels, niet serieus, vervulde wens, feest 
1e aett Oude Futhark

2e Aett

Ontwikkelfase en waar je geen invloed op heb

De 2e groep Runen is gewijd aan Hagal. Het hagel wat neerstort op de aarde, wat het oude afbreekt en nieuwe ruimte creëert. 

 1. Hagalaz (9): Hagel, witte zaad, verstoring, overgave, nieuwe ruimte, zucht naar controle
 2. Nauthiz (10): Nood, lot, noodzakelijk vuur, volharding, oud zeer, wrikken en wringen, rauw
 3. Isa (11): IJs, vertraging, onbewuste, introspectie, wijsheid, zichtbaar, isolatie, diepte
 4. Jera (12): Jaar, cyclus, oogst, geduld, succes door werken, tijd, ritme
 5. Eihwaz (13): Taxus, de gehangene, inzien, ernst, spirituele transformatie
 6. Perthro (14): Speels, spel, vermaak, gezelligheid, grillig, niets is wat het lijkt
 7. Algiz/Elhaz (15): Eland, antenne, verdediging, Hogere Zelf, ademruimte, bescherming
 8. Sowilo (16): Zon, Sunna, macht, rijkdom, overwinning, goud, kracht om het juiste te doen
2e aett Oude Futhark

3e Aett

Beloningsfase en waar je deels invloed op heb

Deze 3e groep aan Runen binnen de Oude Futhark is gewijd aan de god Tyr. Tyr is zoon van Odin, de krijger die streed voor gerechtigheid en zijn hand offerde om de strijd tegen het donkere te kunnen overwinnen.

 1. Tiwaz/Teiwaz (17): God Tyr, Vader, mannelijk aspect, offer, doelgericht, Het Weten
 2. Berkana (18): Berk, Moedergodin, vrouwelijk aspect, (ver-)zorgen, loslaten, koestering
 3. Ehwaz (19): Paard, dierlijk aspect, versnelling, trouw. Lagere Zelf, instinct, samenwerking
 4. Mannaz (20): Mens, maatschappij, Akasha Kronieken, ken jezelf, structuur
 5. Laguz (21): Water, wateroppervlak, dromen, flow, beweging, leven, bron, zuivering, intuïtie, dood
 6. Ingwaz (22): Inspiratie, vrouwelijk creatieproces, paranormaal, vertrouwen, grenzenloos, ongrijpbaar
 7. Dagaz (23): Dag, dageraad, daglicht, doorbraak,, tegenpolen, potentie, nieuw (uitzicht)
 8. Othala (24): Thuis, ouderlijk huis, vaderland, erfgoed, bestemming, immobiel kapitaal, bestendigheid
3e aett Oude Futhark

De Aettir. De Runenfamilie.

Als een echte familie zijn ze, hoe dan ook, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is een familie die alle 5 elementen vertegenwoordigd, evenals het licht en het donker, de hemel Middenaarde en Hel. 

Zoals een goede familie tijdens een kerstdiner, schuren al deze verschillende elementen/familieleden langs elkaar. Het haalt het onbewuste/donkere naar boven/licht wat al een tijdje lag te broeien. Ja, dan kan weerstand optreden en het oude afbreken. Toch zijn er altijd peacemakers in de familie, die elk element weer samenbindt om uiteindelijk weer als geheel aan de tafel te kunnen zitten. 

Numerologie

Naast de Aetts is er een numerologische volgorde. Elke Rune heeft een eigen nummer zowel in de gehele reeks als in de Aett zelf. Voorbeeld: Jera is de 12e Rune in de reeks van de Oude Futhark en het is de 4e rune van de 2e Aett. Het betekent een beëindiging van een (jaar)cyclus (12) als de grondlegger voor een nieuwe basis (4). Nummer 4 zit in de 2e Aett, dus het gaat over een basis die gelegd wordt waarover je niet veel invloed hebt!

De Runen in aetts

De Magie van de Runen

Elke Rune, inclusief de blanco Wyrd (= waarde, overgave, vertrouwen en mede de energie van jouw lotsbestemming), heeft dus een specifieke energie. Deze energie kan je gebruiken om delen in je leven te bekrachtigen en aan te gaan. Het is aan jou te luisteren naar de fluisteringen en ze om te zetten in daadwerkelijk actie. Handel altijd voor het groter goed, want de energie kan ook tegen je keren!

Sowilo (laatste Rune van de 3e Aett) is één van de bekendste rune die zich heeft gekeerd tegen de gebruiker. Deze Rune werd in de naam van de Waffen SS gebruikt. Ook de Romeinen gebruikten deze sig-rune, de Rune van de overwinning, macht, rijkdom en het goud!

Wel logisch dat deze juist door deze veroveraars werd gebruikt. Alleen was hier sprake van machtsmisbruik en dat kan tegen je keren! Toch als jij iets wil overwinnen op jezelf, dan is Sowilo een hele krachtige om toe te passen! 

Ook kan je bindrunen maken. De kracht van een bindrune maakt dat de energie van de losse Runen worden samengebonden. Een bindrune op een voorwerp vormt samen een krachtig geheel. Onderschat echter nooit de kracht van het geheel en wees altijd bereid om dat te doen wat aan je gevraagd wordt en wat nodig is!

Hoe kan je de Runen toepassen?

Uit mijn 10 jaar ervaring, die ik heb met de Runen, heb ik met regelmaat een hele duidelijke energie ervaren als ik ze aanriep, schreef en samenbond.

Een enkele steen of in een legging

Juist omdat ze zo’n specifieke energie hebben, zijn ze ideaal om ze dagelijks te gebruiken. Elke dag met een Rune beginnen zet iets over de energie wat er speelt EN die jij ook mag gaan inzetten.

Ook zijn ze heel goed toepasbaar in diverse leggingen/readingen. Wel is het in het begin beter om te starten met een enkele steen.

Voordat je start met een legging, voel eerst waar je duidelijkheid over wilt hebben. Vraag vervolgens welke energie er momenteel speelt EN met welke energie je dit het beste kan oppakken. De plek als de ligging van de runen ten opzichte van elkaar, bepalen de uitkomst. Dit vergt enige inzicht in de waarde van de Runen (numerologisch, symbolisch als energetisch). Luister en kijk wat ze je willen vertellen. Ook hoe ze in combinatie met en ten opzichte van elkaar liggen en werken. De uitkomst vraagt altijd actie van jou!

Runen zelf maken

Kies wat voor jou een bepaalde betekenis heeft om er Runenstenen van te maken. Dit kan hout, metaal, schelpen, stenen, kristallen of klei  zijn. Zet er de Runen op met verf, stift, nagellak, brander of een slijpmachine. Doe dit altijd met intentie en al jouw aandacht, want hoe sterker die intentie is, des te krachtiger ze worden. Daarnaast blijft jouw eerste eigengemaakte set, altijd de meest waardevolle!

De Runen legging

Op CreatieReis met de Runen

Barbara van Stein heeft een geheel eigen wijze training, meer een avontuur met en in jezelf, ontwikkelt. De Runen zijn hierbij jouw reisbegeleiders. De CreatieReis is voor jou die de Runen echt wilt gaan ervaren en voor jou die werkelijk de Kunst van het Leven wilt ontdekken!

Tijdens dit avontuur word je uitgedaagd in heel veel opzichten. Ga je voelen waar weerstand op de loer ligt. Daarnaast krijg je ontzettend veel nieuwe inzichten, motivaties en inspiratie!

Met de CreatieReis leg je een nieuw en vooral een stevig fundament in jezelf. Een fundament wat een sterke verbinding met jezelf oplevert, bewust maakt wat nog onbewust handelt en makkelijker laat bewegen tussen de vele ups en downs die het leven met zich meebrengt!

Dit krijgt je door allerlei creatieve en intuïtieve tools toe te passen tijdens de CreatieReismiddagen. Door deze creatiekracht ga jij krachtiger voelen wat jouw zielsmissie is!

Ja, de Runen hebben een eigen, soms wat pittige en onmiskenbare energie. Daarom zijn ze super om jou te begeleiden op een intense wijze tijdens de CreatieReis om helder te maken wat jij nodig hebt en waar het werkelijk om draait!